לוגו רחב
More
    דף הביתהבישול החלביאגדה ״בַא־מאֶה״ ארוחה מלכותית

    אגדה ״בַא־מאֶה״ ארוחה מלכותית

    ״בַא־מאֶה״ ארוחה מלכותית

    אגדה

    מפיה של לילה, אחותו של מיסיו פרג׳ ששון, שמעתי אגדה מענינת על מקור השם במיה שניתן לאותו ירק טעים שיהודי חלב נהגו לבשל ברוטב חמוץ מתוק ולאוכלו עם האורז.

    ומעשה שהיה כך היה. מלך רב עוצמה הזמין יהודי אחד לחצרו וציווה עליו להביא ירק טעים ומבושל, שטרם התנסה המלך בו. המלך טרח להזכיר לאותו יהודי שהוא כבר טעם תשעים ותשע סוגים של ירקות מבושלים, וטעימים לחיכו. הוא איים על אותו יהודי שיוציא אותו לתלייה אם לא ימצא לו את מבוקשו.

    יצא אותו יהודי לשדות ארם צובא. התקופה היתה תקופת העומר, והנה הוא מוצא לו בשדה אחד, את אותו ירק שקוראים לו היום ״במיה״. הוא הביא את הירק לאשתו בערב שבת עת הכינה את האורז והשעועית המסורתיים. בצר לה, ניסתה אשתו להעשיר את הטעם של הירק, הוסיפה לו עגבניות מרוסקות, תבלינים, רוטב חמוץ־מתוק וקצת שמן. טעמה את יצירתה, והנה זה ערב לחיך. הוסיפה זאת לאורז, והנא זו ארוחה מלכותית.
    מיהרה האשה לשלוח את בעלה ביום ראשון להתיצב בחצר המלך ובידו התבשיל הגאוני. טעם המלך, וליקק את אצבעותיו, כי ערב לו הירק המבושל מאוד. היהודי ניצל מתליה, אך המלך פנה אליו בפתאומיות: אמור לי מה שמו של ירק טעים זה? נזכר אותו יהודי, בלחץ התגובה שעומד לרשותו, שזהו הירק מספר מאה שהמלך מתנסה בו. חשב שהנה ״בא מספר מאה״, ״בַא־מאֶה״ בעברית ענה היהודי. כך השתרש השם ״במיה״ בפיהם של הערבים.

    משה כהן

    נושאים קשורים

    קִיבֶּה נַאבוּלְסִיֶה

    קִיבֶּה נַאבוּלְסִיֶה מתוך הספר של טובה וקובי גינדי ומשפחתם ״משולחנו של אסתר המלכה״ (אסתר גינדי ז״ל 1921-2009) הָקִיבֶּה נַאבוּלְסִיֶה החלבי נהנה, ובצדק, מהילה של פסגת מעדני...

    לחם בעג'ין

    לַחְם בְעָגִ'ין - בצק עם בשר טחון מועשר ברוטב הנקרא "עוּאא"

    לובְיֶה יבשה עם בשר-מתכון לראש השנה

    בבתים של משפחות חלבים נוהגים להגיש את המנה הזו במיוחד בארוחת ערב ראש השנה.

    יברא-עלי גפן ממולאים

    עלי גפן ממולאים/להרדת המתכון/המצרכים:¼ ק"ג עלי גפן צעירים...

    לובְיֶה יבשה עם בשר-מתכון לראש השנה1

    לוּבְיֶה יבשה עם בשר להורדת המתכון מתכון זה נאסף על ידי אליסיה ספדייה תבלח"ט שלמדה מחמתה מירים דבח-ספדייה ז"ל את סודות המטבח החלבי בבתי החלבים, מגישים את המנה הזו...

    מטעמי יהודי חלבּ לשבועת

    מעדני המטבח החלבי היו נוכחים בשפע: קיִבֶּה פִיל סֵנִיֶה, מַחְשִי בַסָל, לַחְם בְעָגִ'ין, ... כמובן, כפי ש ”חִילוּוֵיָאת“ (מתוקים) היו חלק בלתי נפרד בכל חג

    ממונייה – מן המטבח החלבי מאת עליזה קצין

    מתוך החוברת דרכי אר”ץ מס’8 שנת  1995 ממונייה - מן המטבח החלבי מאת עליזה קצין

    הסיניורים המפורסמים לבית סילוירה

    מתוך בטאון "דרכי אר"ץ" גיליון מספר 4 שנת 1988 מי ומי ביהדות חלב הסיניורים המפורסמים לבית סילוירה מאמר זה נכתב בשנת 1988 לכן נתונים מסויימים שבו לא...

    כך הברחנו יהודים לארץ ישראל מאת חיים ענתבי

    מתוך בטאון דרכי אר"ץ גיליון מס' 4 שנת 1988 כך הברחנו יהודים לארץ ישראל מאת חיים ענתבי זוהי עדות המובאת, כמעט בכתבה ובלשונה, מפיו של חיים ענתבי,...

    שֶייך אליהו מָאמִייֶה

    מתוך ביטאון דרכי אר"ץ מס'4 שנת 1988 שֶייך אליהו מָאמִייֶה מאת *ניסים ככב כהן שייך אליהו מאמיה דבח היה דמות מוכרת ליהודי חלב בסוף המאה הקודמת. הוא...