תמונת שער הקדמי: כיתה בבית ספר”תלמוד תורה” בשכונת הג׳מילייה בחלב בשנת 1949 – מלפני כ-65 שנה. בקדמת התמונה, במרכז, ” מיסיו פרג’ ” – הוא פרג’ ששון שניהל את בית הספר במשך שנים רבות. בימין של התמונה: חכם שחוד שרים זצ״ל (נפטר בסאו פאולו-ברזיל). ומשמאל התמונה: המורה יוסף ג׳מאל יבל״א, הנודע כ״אל-איסתאז״ (המורה), תושב פנמה כיום. אוסף שאול עבאדי-תל אביב.
תמונת השער האחורי: “הקאוואס״ – ציורו של אברהם שמי-שהם, מתוך התערוכה “זכרונות מארם צובא״ המוצגת בימים אלה במרכז למורשת אר״ץ. הקוואס הוא שומר ראש טקסי לאישיות רמת מעלה. תופעת הקאווס התחילה בתקופת השלטון העות׳מאני. הוא היה ממונה על ידי השלטון לקונסולים של מדינות זרות ששירתו באימפריה העות׳מאנית, למנהיגי דת – כולל לחכם באשי שהינו הרב הראשי של יהודי האימיפריה ולפקידים רמי מעלה. תופעה זו המשיכה גם לאחר השלטון העות׳מאני. קאווסים מלווים עד היום אנשי דת נוצרים בכירים בטקסים הנהוגים בירושלים ובבית לחם. לבוש הקאוואס היה צבעוני. לראשו חבש תמיד טרבוש ובידו החזיק מקל מעוצב. לרוב היה הקאוואס הולך לפני האישיות ברחוב ומכה בקרקע במקלו כדי להודיע על בוא האישיות. בשעת כינוסים, היו הקאוואסים ממתינים מחוץ למבנה בו מתקיים הכנס.
בעשורים האחרונים נהגו גבירי היהודים בחלב להזמין קאוואסים גם לחתונות שנערכו בבית הספר היהודי בג’מיליה כאשר עיקר תפקידו היה ללוות את החתן והכלה ולהתייצב כשומר סף בכניסה לאולם שבו נערכה החופה. בין היהודים האחרונים שכיהנו כקאוואסים בשנים האחרונות היו מוסא משענייה ועזרא שקאלו ז”ל
דרכי אר״ץ
לחץ כאן לפתיחת מהדורת הדיגיטלית