More

    אטאייף

    אָטַאיֶיף או קָטַאיֶיף?
    שאלה זאות נשאלת לגבי השם של המאפה הזה, והתשובה היא: נכון, כותבים “קָטַאיֶיף” אבל מכיוון שכידוע, יהודי חלבּ, בשונה מהמוסלמים בעירם, מבטאים את האות -“ק” כ-“א” ולכן קוראים למאפה:”אָטַאיֶיף”.
    האטאייף הינו בצק מטוגן, אותו נהגו למלא במלית של אגוזי מלך או במלית של מה שנקרא בשפת יהודי המקום “ליבֶה” שהינו חלב עז סמיך שאותו מפרישה העז במשך ארבעים יום לאחר שהמליטה.

    בצק
    • 2 כוסות קמח
    • 2 כוסות מים
    • 1 כף סוכר
    • 1 כפית אבקת סודה לשתייה
    • 1/2 כפית אבקת אפייה
    • 1/2 כפית מלח
    • 1 ביצה
    מלית אגוזי מלך
    • 4 חופנים של אגוזי מלך קצוצים
    • 1 כפית גדושה קינמון
    • 1/2 כוס סוכר
    “שִירַה” (סירופ מתוק להוספה מעל האטאייף לאחר הטיגון):
    • כוס וחצי מים
    • 3 כוס סוכר
    •כפית מיץ לימון
    •כפית מי ורדים, מי זאהר או הדרים

    אופן הכנת הבצק:
    בקנקן מים מערבבים את הקמח, אבקת סודה, הסוכר, והאבקת אפייה. מוסיפים ביצה והמים (מתחילים בכמות הזהה לכמות הקמח, שתי כוסות). ממשיכים לטרוף ולהוסיף בהדרגה עד שמתקבלת בלילה נוזלית.
    מוסיפים את המלח, מערבבים, מכסים ומתפיחים לא יותר מחצי שעה בטמפ׳ החדר (בבצק צריכות להיות מעט בועות). לאחר ההתפחה מערבבים לשחרור האויר ובודקים את הבלילה. במידת הצורך מוסיפים מים בהדרגה, עד שהבצק נוזל בקלות מהקנקן, אבל לא נוזלי מדי.
    יוצקים מעט שמן למחבת ומורחים על פני המחבת עם נייר סופג לשכבה דקיקה). מחממים את המחבת ויוצקים עיגול בצק בקוטר של כ- 8 ס״מ.
    מטגנים את האטאייף על צד אחד בלבד. הוא מוכן כאשר הצד העליון מכוסה בבועות והבלילה מבושלת. בצד התחתון של האטאייף נוצר עיגול שחום עם שוליים בהירים.
    מוציאים מהמחבת מכסים במגבת ומניחים לקירור לטמפ׳ החדר.

    אופן הכנת הסירופ “שִירַה”:
    בתוך סיר מערבבים את המצרכים על להבה בנונית ובוחשים עד הרתיחה ולאחר מכן מנמיכים את הלהבה לנמוכה ביותר עוד כ 1/4 שעה עד להמסה של הסוכר.
    מניחים להתקרר.

    לסיום…
    ממלאים כל אטאייף במלית, שמים לב להכניס כמות קטנה של מלית על מנת שניתן יהיה לסגור את האטייף בצורה הרמטית. מקפלים לשניים ומהדקים את הקצוות על ידי לחיצה. הבצק שלא נאפה עד הסוף משמש כדבק. מחממים שמן במחבת ומטגנים 1-2 דקות מכל צד, עד להשחמה.
    מוציאים וטובלים מיד בסירופ “שִירַה” שהגיע בינתיים לטמפ׳ החדר, טבילה קצרה של כמה שניות מכל צד, ו”צחתיין” (בתיאבון).!!!

    נושאים קשורים

    ממונייה – מן המטבח החלבי מאת עליזה קצין

    מתוך החוברת דרכי אר”ץ מס’8 שנת  1995 ממונייה - מן המטבח החלבי מאת עליזה קצין

    לובְיֶה יבשה עם בשר-מתכון לראש השנה

    לוּבְיֶה יבשה עם בשר להורדת המתכון מתכון זה נאסף על ידי אליסיה ספדייה תבלח"ט שלמדה מחמתה מירים דבח-ספדייה ז"ל את סודות המטבח החלבי בבתי החלבים, מגישים את המנה הזו...

    אגדה ״בַא־מאֶה״ ארוחה מלכותית

    ״בַא־מאֶה״ ארוחה מלכותית אגדה מפיה של לילה, אחותו של מיסיו פרג׳ ששון, שמעתי אגדה מענינת על מקור השם במיה שניתן לאותו ירק טעים שיהודי חלב נהגו...

    מזימרת אר”ץ אל גדול ונאדר – פיזמון לט”ו בשבט

    *הועתק מהספר שיר ושבחה הלל בזמרה https://pizmonim.com/MP3/65%20Nadaf.mp3 * הפזמון "י אל גדול ונאדר" באדיבות pizmonim.com

    קבאב בְגַרַז

      קבאב בְגַרַז (קבאב עם דובדבנים) המצרכים: חצי קילו דובדבנים יבשים, או קילו דובדבנים טריים שחורים חצי קילו בשר אדום טחון דק אגוזים קצוצי מלח פלפל שחור (בהאראת) קינמון סוכר אופן ההכנה לשטוף את הדובדבנים...

    קיבה חאמדה

      קיבה חאמדה — כופתאות בשר ממולאות בתון מרק חמוץ אדל שמי (זעפרני) מצרכים לכופתאות: רבע קילו אורז טחון חצי קילו בשר טחון כרפס קצוץ אגוזים קצוצים מלח פלפל שחור בהאראת קינמון מצרכים למרק החמוץ (חאמוד) קוביות...

    רשתה קלסונס

    רשתה קלסונס לארוחת חג השבועות | בצק עם גבינה ופסטה (רשתה קלסונס)

    מיץ שקדים ממותק – שראב אל־לוז –

    מיץ שקדים ממותק (שראב אל־לוז) החומרים הדרושים: 1 קילוגרם שקדים 2 קילוגרם סוכר תמצית מי פרחים (2-1 כפות) (מא־זהר) אופן ההכנה: רוחצים את השקדים. שמים אותם בסיר ויוצקים לתוכו מים,...

    סלט לבן

    סלט לבן המצרכים:   2 יוגורט דנונה   1 אשל   1 מלפפון חתוך לחתיכות קטנות   מלח   עלי נענע ירוקים או מיובשים   אופן ההכנה: שופכים לצלחת יוגורט ואשל ומערבבים. ...