לוגו רחב
More
    דף הביתהבישול החלבימטעמי יהודי ארם צובא (חלבּ) לחנוכה

    מטעמי יהודי ארם צובא (חלבּ) לחנוכה

    חג החנוכה, חל באזורינו, עם סיום עונת מסיק הזיתים והפקת השמן, ובתקופת המקרא היה מקובל להביא בעונה זו, ביכורי זיתים ושמן זית למקדש. מאחר והחג חל בחורף, מקובל לאכול בארוחת חנוכה מאכלים חמים ומחממים, ובשל נס פח השמן, רבים מהם יטוגנו בשמן עמוק.

    כידוע, המאכלים אופייניים לחנוכה הם לביבות, סופגניות ומיני מאפה מטוגנים, בהתאם לעדה ולמנהגי ארצות המוצא. מנהגינו בארם צובא (חלבּ) ועוד היום בבתי החלבּים, שהמאכלים האופייניים לחנוכה הם לרוב מטוגנים בשמן, כמו: קַאטַאיֶיף, זְלַאבִייֶה, מְשַּבָּאק, זִינְגוֹל, עֵגֶ‘ה בְּבַתָאתֶה. בנוסף, היו כאלה שדאגו להעשיר שולחנות החג במאכלים אחרים, כמו בַאלַאווָה, גְ’רְייבֶּה, מַעְמוּל וממתקים שונים ממטעמי ארם צובא.

    יש לציין שלא בהכרח הכינו את מאכלים המטוגנים רק בחנוכה אלא גם בכל הזדמנות חגיגית במשך השנה. ישנו גם מנהג בבתים מסויימים, שבמאכלים לחנוכה יכללו גם מתכונים חלביים, בשל נס חיסולו של שר הצבא של נבוכדנצר ע"י יהודית, באמצעות מאכל חלבי מורעל, וכך קירבו את ניצחון היהודים ושחרור ירושלים.

     

    אטאייף

    אָטַאיֶיף או קָטַאיֶיף? שאלה זאות נשאלת לגבי השם של המאפה הזה, והתשובה היא: נכון, כותבים "קָטַאיֶיף" אבל מכיוון שכידוע, יהודי חלבּ....,

    עיג'ה בבתאתה- לביבות תפוחי אדמה

    עֵיגֶ'ה בְּבַתָאתֶה לביבות תפוחי אדמה מתכון קל ומהיר להכנת לביבות תפוחי אדמה מטוגנות, שמו בעיר חלבּ "עֵיגֶ'ה בְּבַתָאתֶה". זו הגרסה החלבּית של הלטקס האשכנזי. בעצם, אלה לביבות...

    זלאבייה לביבות מטוגנות עם סירופ שירה

    המאפה הזה מזכיר במרקמו את הסופגניה של היום. הזלאבייה הוא מאכל מתוק הנעשה מבלילת קמח חיטה, מטוגן בשמן עמוק ולרוב נספג בסירופ סוכר "שירה".

    זינגול . כדורי בצק מטוגנים עם סירופ מתוק -שירה-

    זִינְגוֹל | כדורי בצק מטוגנים עם סירופ מתוק "שירה"

    נושאים קשורים

    קִיבֶּה נַאבוּלְסִיֶה

    קִיבֶּה נַאבוּלְסִיֶה מתוך הספר של טובה וקובי גינדי ומשפחתם ״משולחנו של אסתר המלכה״ (אסתר גינדי ז״ל 1921-2009) הָקִיבֶּה נַאבוּלְסִיֶה החלבי נהנה, ובצדק, מהילה של פסגת מעדני...

    לחם בעג'ין

    לַחְם בְעָגִ'ין - בצק עם בשר טחון מועשר ברוטב הנקרא "עוּאא"

    לובְיֶה יבשה עם בשר-מתכון לראש השנה

    בבתים של משפחות חלבים נוהגים להגיש את המנה הזו במיוחד בארוחת ערב ראש השנה.

    יברא-עלי גפן ממולאים

    עלי גפן ממולאים/להרדת המתכון/המצרכים:¼ ק"ג עלי גפן צעירים...

    לובְיֶה יבשה עם בשר-מתכון לראש השנה1

    לוּבְיֶה יבשה עם בשר להורדת המתכון מתכון זה נאסף על ידי אליסיה ספדייה תבלח"ט שלמדה מחמתה מירים דבח-ספדייה ז"ל את סודות המטבח החלבי בבתי החלבים, מגישים את המנה הזו...

    מטעמי יהודי חלבּ לשבועת

    מעדני המטבח החלבי היו נוכחים בשפע: קיִבֶּה פִיל סֵנִיֶה, מַחְשִי בַסָל, לַחְם בְעָגִ'ין, ... כמובן, כפי ש ”חִילוּוֵיָאת“ (מתוקים) היו חלק בלתי נפרד בכל חג

    כמה נרות הדליקו בארם צובא (חלב) בחנוכה?

    כמה נרות הדליקו בארם צובא (חלב) בחנוכה? מאת פרופ' ירון הראל הרצאה במסיבת חנוכה תשס"ב -2001-12-16- על חלב אומרים שהיא עיר של חכמים וסופרים. אז, של חכמים,...

    הנרות הללו קודש הם

    מהדורה זו פורסמה על ידי המרכז בשנת 2013, לזכרו של דודו הללי ז"ל, בנו של חבר הנהלת המרכז ע"ד אברהם הללי ז"ל.

    ממונייה – מן המטבח החלבי מאת עליזה קצין

    מתוך החוברת דרכי אר”ץ מס’8 שנת  1995 ממונייה - מן המטבח החלבי מאת עליזה קצין

    אגדה ״בַא־מאֶה״ ארוחה מלכותית

    ״בַא־מאֶה״ ארוחה מלכותית אגדה מפיה של לילה, אחותו של מיסיו פרג׳ ששון, שמעתי אגדה מענינת על מקור השם במיה שניתן לאותו ירק טעים שיהודי חלב נהגו...