לוגו רחב
More

    אטאייף


    אָטַאיֶיף או קָטַאיֶיף?

    שאלה זאות נשאלת לגבי השם של המאפה הזה, והתשובה היא: נכון, כותבים "קָטַאיֶיף" אבל מכיוון שכידוע, יהודי חלבּ, בשונה מהמוסלמים בעירם, מבטאים את האות -"ק" כ-"א" ולכן קוראים למאפה:"אָטַאיֶיף". האטאייף הינו בצק מטוגן, אותו נהגו למלא במלית של אגוזי מלך או במלית של מה שנקרא בשפת יהודי המקום "ליבֶה" שהינו חלב עז סמיך שאותו מפרישה העז במשך ארבעים יום לאחר שהמליטה.

    • 2 כוסות קמח
    • 2 כוסות מים
    • 1 כף סוכר
    • 1 כפית אבקת סודה לשתייה
    • 1/2 כפית אבקת אפייה
    • 1/2 כפית מלח
    • 1 ביצה

    מלית אגוזי מלך
    • 4 חופנים של אגוזי מלך קצוצים
    • 1 כפית גדושה קינמון
    • 1/2 כוס סוכר

    "שִירַה" (סירופ מתוק להוספה מעל האטאייף לאחר הטיגון):
    • כוס וחצי מים
    • 3 כוס סוכר
    •כפית מיץ לימון
    •כפית מי ורדים, מי זאהר או הדרים

    אופן הכנת הבצק:
    בקנקן מים מערבבים את הקמח, אבקת סודה, הסוכר, והאבקת אפייה. מוסיפים ביצה והמים (מתחילים בכמות הזהה לכמות הקמח, שתי כוסות). ממשיכים לטרוף ולהוסיף בהדרגה עד שמתקבלת בלילה נוזלית.
    מוסיפים את המלח, מערבבים, מכסים ומתפיחים לא יותר מחצי שעה בטמפ׳ החדר (בבצק צריכות להיות מעט בועות). לאחר ההתפחה מערבבים לשחרור האויר ובודקים את הבלילה. במידת הצורך מוסיפים מים בהדרגה, עד שהבצק נוזל בקלות מהקנקן, אבל לא נוזלי מדי.
    יוצקים מעט שמן למחבת ומורחים על פני המחבת עם נייר סופג לשכבה דקיקה). מחממים את המחבת ויוצקים עיגול בצק בקוטר של כ- 8 ס״מ.
    מטגנים את האטאייף על צד אחד בלבד. הוא מוכן כאשר הצד העליון מכוסה בבועות והבלילה מבושלת. בצד התחתון של האטאייף נוצר עיגול שחום עם שוליים בהירים.
    מוציאים מהמחבת מכסים במגבת ומניחים לקירור לטמפ׳ החדר.

    אופן הכנת הסירופ "שִירַה":
    בתוך סיר מערבבים את המצרכים על להבה בנונית ובוחשים עד הרתיחה ולאחר מכן מנמיכים את הלהבה לנמוכה ביותר עוד כ 1/4 שעה עד להמסה של הסוכר.
    מניחים להתקרר.

    לסיום…
    ממלאים כל אטאייף במלית, שמים לב להכניס כמות קטנה של מלית על מנת שניתן יהיה לסגור את האטייף בצורה הרמטית. מקפלים לשניים ומהדקים את הקצוות על ידי לחיצה. הבצק שלא נאפה עד הסוף משמש כדבק. מחממים שמן במחבת ומטגנים 1-2 דקות מכל צד, עד להשחמה.
    מוציאים וטובלים מיד בסירופ "שִירַה" שהגיע בינתיים לטמפ׳ החדר, טבילה קצרה של כמה שניות מכל צד, ו"צחתיין" (בתיאבון).!!!

    נושאים קשורים

    קִיבֶּה נַאבוּלְסִיֶה

    קִיבֶּה נַאבוּלְסִיֶה מתוך הספר של טובה וקובי גינדי ומשפחתם ״משולחנו של אסתר המלכה״ (אסתר גינדי ז״ל 1921-2009) הָקִיבֶּה נַאבוּלְסִיֶה החלבי נהנה, ובצדק, מהילה של פסגת מעדני...

    לחם בעג'ין

    לַחְם בְעָגִ'ין - בצק עם בשר טחון מועשר ברוטב הנקרא "עוּאא"

    לובְיֶה יבשה עם בשר-מתכון לראש השנה

    בבתים של משפחות חלבים נוהגים להגיש את המנה הזו במיוחד בארוחת ערב ראש השנה.

    יברא-עלי גפן ממולאים

    עלי גפן ממולאים/להרדת המתכון/המצרכים:¼ ק"ג עלי גפן צעירים...

    לובְיֶה יבשה עם בשר-מתכון לראש השנה1

    לוּבְיֶה יבשה עם בשר להורדת המתכון מתכון זה נאסף על ידי אליסיה ספדייה תבלח"ט שלמדה מחמתה מירים דבח-ספדייה ז"ל את סודות המטבח החלבי בבתי החלבים, מגישים את המנה הזו...

    מטעמי יהודי חלבּ לשבועת

    מעדני המטבח החלבי היו נוכחים בשפע: קיִבֶּה פִיל סֵנִיֶה, מַחְשִי בַסָל, לַחְם בְעָגִ'ין, ... כמובן, כפי ש ”חִילוּוֵיָאת“ (מתוקים) היו חלק בלתי נפרד בכל חג

    ממונייה – מן המטבח החלבי מאת עליזה קצין

    מתוך החוברת דרכי אר”ץ מס’8 שנת  1995 ממונייה - מן המטבח החלבי מאת עליזה קצין

    אגדה ״בַא־מאֶה״ ארוחה מלכותית

    ״בַא־מאֶה״ ארוחה מלכותית אגדה מפיה של לילה, אחותו של מיסיו פרג׳ ששון, שמעתי אגדה מענינת על מקור השם במיה שניתן לאותו ירק טעים שיהודי חלב נהגו...

    ט"ו בשבט – מנהגי יהודי ארם צובא מאת רב שלמה ענתבי סקא

    להורדת קובץ PDF תודה רבה לרב שלמה ענתבי סקא

    מזימרת אר”ץ יה אל גדול ונאדר – פזמון לט"ו בשבט

    https://pizmonim.com/MP3/65%20Nadaf.mp3 * הפזמון "י אל גדול ונאדר" באדיבות pizmonim.com*הועתק מהספר שיר ושבחה הלל בזמרה