More
    דף הביתהבישול החלבימטעמי יהודי חלבּ לפורים

    מטעמי יהודי חלבּ לפורים

    מטעמי יהודי ארם צובה (חלבּ) לפורים

    בארם צובא חגגו את פורים במשך יומיים , בגלל הספק של היות העיר חלב מוקפת חומה מימי יהושוע בן־נון, כי העיר הינה אחת מערים הקדומות בעולם. לכן קראו המגילה בי״ד ובט״ו באדר. בי״ד קראו את המגילה בברכות, ובט״ו, בלי ברכות. הנהיגו שמחה וסעודת פורים ומתנות לאביונים בשניהם, אך בי״ד באדר הרבו יותר.

    את סעודת פורים ערכו ביום ראשון של פורים, לאחר שהתפללו תפילת “מנחה גדולה”.

    בסעודה, מעדני המטבח החלבי היו נוכחים בשפע: קיִבֶּה פִיל סֵנִיֶה, מַחְשִי בַסָל, לַחְם בְעָגִ’ין, אַרְנָבִית מְאַלָאְ, קוּוְיסָאט, קיִבֶה ב’גראז, ויַבְרָאא.

    כמובן, כפי ש ”חִילוּוֵיָאת“ (מתוקים) היו חלק בלתי נפרד בכל חג או אירוע חגיגי אצל החלבים, גם לפורים הכינו מגוון רחב של מאפים כמו: מַעְמוּל, בַאְלָאווָה, קרא’ביז’ עם נַאטֶף, גְ’רַייבה, אראס בעז’ווה ועוד. על המאפה ״אוזן המן״, לא שמענו בחלב.

    אֶרַאס בְּעַגְ’ווֶה

    אֶרַאס בְּעַגְ'ווֶה - עוגיות עם תמרים ואגוזים

    ארנביט מיאלי

    ארנביט מיאלי - כרובית מטוגנת

    קִיבֶּה פִיל סֵנִיֶה

    קִיבֶּה פִיל סֵנִיֶה - בשר טחון ובורגול (פשטידה)

    לחם בעג’ין

    לַחְם בְעָגִ'ין - בצק עם בשר טחון מועשר ברוטב הנקרא "עוּאא"

    קַרָאבִיג’ עִם נַאטֶף

    מאפה ממולא פיסטוקים בציפוי ממרח הנקרא "נַאטֶף"

    יברא-עלי גפן ממולאים

    עלי גפן ממולאים/להרדת המתכון/המצרכים:¼ ק"ג עלי גפן צעירים...

    מעמול

    מַעְמוּל - עוגיות עם אגוזים ושקדים

    נושאים קשורים

    ממונייה – מן המטבח החלבי מאת עליזה קצין

    מתוך החוברת דרכי אר”ץ מס’8 שנת  1995 ממונייה - מן המטבח החלבי מאת עליזה קצין

    לובְיֶה יבשה עם בשר-מתכון לראש השנה

    לוּבְיֶה יבשה עם בשר להורדת המתכון מתכון זה נאסף על ידי אליסיה ספדייה תבלח"ט שלמדה מחמתה מירים דבח-ספדייה ז"ל את סודות המטבח החלבי בבתי החלבים, מגישים את המנה הזו...

    אגדה ״בַא־מאֶה״ ארוחה מלכותית

    ״בַא־מאֶה״ ארוחה מלכותית אגדה מפיה של לילה, אחותו של מיסיו פרג׳ ששון, שמעתי אגדה מענינת על מקור השם במיה שניתן לאותו ירק טעים שיהודי חלב נהגו...

    קבאב בְגַרַז

      קבאב בְגַרַז (קבאב עם דובדבנים) המצרכים: חצי קילו דובדבנים יבשים, או קילו דובדבנים טריים שחורים חצי קילו בשר אדום טחון דק אגוזים קצוצי מלח פלפל שחור (בהאראת) קינמון סוכר אופן ההכנה לשטוף את הדובדבנים...

    קיבה חאמדה

      קיבה חאמדה — כופתאות בשר ממולאות בתון מרק חמוץ אדל שמי (זעפרני) מצרכים לכופתאות: רבע קילו אורז טחון חצי קילו בשר טחון כרפס קצוץ אגוזים קצוצים מלח פלפל שחור בהאראת קינמון מצרכים למרק החמוץ (חאמוד) קוביות...

    רשתה קלסונס

    רשתה קלסונס לארוחת חג השבועות | בצק עם גבינה ופסטה (רשתה קלסונס)

    מיץ שקדים ממותק – שראב אל־לוז –

    מיץ שקדים ממותק (שראב אל־לוז) החומרים הדרושים: 1 קילוגרם שקדים 2 קילוגרם סוכר תמצית מי פרחים (2-1 כפות) (מא־זהר) אופן ההכנה: רוחצים את השקדים. שמים אותם בסיר ויוצקים לתוכו מים,...

    ספר מגילת אסתר

    ספר "מגילת אסתר": יצא לאור ע"י המרכז בשנת 2005 עורך: המרכז למורשת יהדות ארם צובא ציורים: מאת יצחק תורג'מן, אוסף יעקב ורחל גינדי (לוס איג'לס) שפה: עברית/ערבית יהודית זכויות יוצרים: © המרכז למורשת...

    חוברת פורים, ליהודים היתה אורה ושמחה וששון ויקר

    לַיְּהוּדִ֕ים הָֽיְתָ֥ה אוֹרָ֖ה וְשִׂמְחָ֑ה וְשָׂשֹׂ֖ן וִיקָֽר: (מגילת אסתר ח׳ ט״ז) המרכז העולמי למורשת יהדות אר"ץ (חלבּ) ...